0 5 min 3 år

Att resa utomlands är alltid spännande och garanterar att ett äventyr är på gång. Att köra igenom Europa och njuta av nya städer, byar, natur och mat i sin egen takt är ovärderligt. Det är därför bilsemester är så populärt. Men är det första gången som du ska köra utanför Sveriges gränser är det bra att komma ihåg några viktiga saker. I den här artikeln redovisar vi om det viktigaste så att du är väl förberedd inför din sköna semester.

Det första och viktigaste av allt: försäkra dig om att din bil är i gott skick för en sådan lång bilresa. Du vill inte bli strandad med en rykande motor i ett okänt land där ingen talar svenska, tro mig. Se till att försäkring för både bilen, dig och medresenärer är aktuella. Fråga ditt försäkringsbolag om vad det täcker utomlands och skriv ner telefonnummer så att du kan ta kontakt. Se till att ha det europeiska sjukförsäkringskortet. Det beställer du i god tid innan resan, så har du rätt till vård om du skulle råka ut för en olycka eller bli sjuk i ett annat EU-land. 

Vad du ska ta med och hur du ska planera

Förutom lämpliga kläder, pengar och bankkort är det viktigt att du har med körkort och pass. Ska du endast bila i norden räcker det med svenskt ID-kort. Ska du resa i resten av Europa behöver du pass. Till andra länder kan du behöva visum och ett internationellt körkort. Se till att du har alla papper i ordning. Något annat praktiskt kan vara att ha med kontanter i de valutor som används i länderna du ska till. Det är inte säkert att alla tar emot betalkort eller att de kan växla svensk valuta överallt under din resa. Ha även med dig extranycklar till bilen och såklart även solglasögon. De kommer du att behöva när du ska köra i motljus.

Planera din rutt noggrant och med marginal för sightseeing. Du vill inte bara transportera dig till ett annat land, utan du vill njuta av självaste resan. Avstånden kommer troligtvis att vara längre än du tror, så det kan vara bra att variera mellan motorväg – för att komma fram snabbare – och krokiga vägar bland mysiga byar och småstäder där man kan stanna och fika. Ladda ner GPS på din mobil eller surfplatta, och använd även papperskartor. Se till att du vet hur mycket roaming kostar för dig med ditt abonnemang, så att du inte får överraskande höga fakturor när du kommer hem. Ta vara på Wi-Fi när det går. Det brukar bland annat finnas på hotell och campingplatser, men ibland även på caféer och restauranger.

Ta reda på kraven i andra länder

Ha en första hjälpen kit i bilen. Det är ett krav i många länder att man har det. Plåster, bandage, desinfektionsvätska och smärtstillande tabletter kan komma till användning under långa bilresor. Ha med dig en fixarlåda med lite verktyg och annat som kan lösa en trixig situation. Det finns många checklistor på internet som du kan följa för att försäkra dig om att du inte glömt något under planeringen. Planera noggrant, men kom också ihåg att slappna av och njuta av resan. Låt den gärna kryddas med spontanitet. 

Där har du receptet till en lyckad bilsemester!