0 5 min 2 år

Finns det något mer spännande än biltävlingar? Nej, jag har svårt att tro det. Runt om i världen finns det stora och spännande biltävlingar som är värda att följa och – om man har möjlighet – även besöka. Att bara välja fem har dock varit svårt. Men jag har trots det tagit fram en lista där jag presenterar de 5 bästa biltävlingarna i världen, enligt mig. Det är events som är intressanta och spännande att följa.

Le Mans 24 timmar 

Min absoluta favorit bland biltävlingar är utan tvekan Le Mans 24 timmar. Tävlingen startade redan 1923 och har haft stor framgång sedan dess. Som namnet föreslår är det en tävling som pågår under 24 timmar och det finns två förare per lag. Le Mans 24 timmar är på Circuit de la Sarthe i Frankrike. Fokuset här ligger på att designa bilar som är pålitliga och uthålliga, och inte nödvändigtvis snabba som många andra biltävlingar fokuserar på. Man vill helt enkelt spendera så lite tid som möjligt i pit stops. 

Loppet tar plats i juni och det brukar vara runt 60 som tävlar. Biltävlingen drar också till sig många journalister som noga bevakar tävlingen. Medelhastigheten på banan ligger på 219 km/tim. Det är föraren Tom Kristensen, en dansk förare, som har vunnit flest lopp i Le Mans 24 timmar – hela 9 vinster. 

Monacos Grand Prix

Ett annat klassiskt lopp är Monacos Grand Prix som startade år 1929. Loppet har en längd på 260 kilometer och 78 varv. Loppet körs på Circuit de Monaco i Monte Carlo. Lite intressant fakta om detta lopp är att det är det enda loppet som har en tunnel. Monacos Grand Prix är idag en av de mest prestigefyllda biltävlingarna i världen. Det är föraren Ayrton Senna som har vunnit flest vinster i Monaco Grand Prix – hela 6 vinster. 

Daytona 500

Daytona 500 grundades i USA 1959 och är idag den mest populära biltävlingen i USA. Loppets längd är på 800 kilometer med 200 varv. Inom NASCAR är Daytona 500 det största loppet och har stora prissummor. Föraren som har vunnit flest vinster är Richard Petty som har vunnit sju gånger. För det mesta hålls Daytona 500 i februari och är ett lopp som många i hela världen följer. 

Singapores Grand Prix

En annan tävling som får komma med på min lista är Singapores Grand Prix. Jämfört med de andra loppen är detta en nyare tävling som grundades så sent som 2008. Loppets längd är 300 kilometer och det är 61 varv. Banan är väldigt utmanande då större delen av loppet löper över vanliga vägar. Det är dessutom vägar som kanske inte håller högsta standard, om man jämför med andra platser i världen. Singapore Grand Prix har kurvor på 90 grader och det är ett varmt klimat. Den som har vunnit flest gånger är Sebastian Vettel. Han har vunnit fyra gånger.

Dakarrallyt

En av de största biltävlingarna i världen är Dakarrallyt. Det är ett lopp som grundades 1978. Det är ett lopp som har en längd på 9300 kilometer och det har 12 etapper. Det är idag ett lopp som hålls i olika sydamerikanska länder varje år. Det handlar inte enbart om bilar heller, utan även bland annat lastbilar, fyrhjulingar och motorcyklar som kan tävla. Ett lopp i Dakarrallyt år 2017 varade i 12 dagar. Det var då så många som 317 fordon som deltog. Den som har vunnit flest gånger är Stephane Peterhansel som vunnit 71 etapper.