0 5 min 2 år

Stadsjeepar – eller SUV’ar som de också kallas – är populära bilar som erbjuder såväl mycket motorkraft och prestanda, som bekvämlighet och gott om utrymme för både stort bagage och den stora familjen. Biltypen är en utmärkt kombination av ett kraftfullt terrängfordon och en komfortabel personbil – med högt chassi, fyrhjulsdrift och uppemot sju möjliga sittplatser i vissa modeller.

När SUV-bilarna först började rulla kritiserades de för att vara onödigt stora och framförallt bränsleslukande miljöbovar för vilka det egentligen inte fanns något direkt behov i stadsmiljöer. Många lockades dock av den vräkiga designen och bekvämligheten i att komma lite högre upp än i en vanlig personbil – vilket också är fallet även idag. 

Lyckligtvis har mycket hänt i utvecklingen på bilmarknaden de senaste åren, inte minst för SUV-bilar. Numera erbjuder så gott som alla biltillverkare moderna stadsjeepar med innovativ elhybriddrift som gör det möjligt att fortfarande köra stort och kraftfullt – men på ett betydligt mer miljövänligt sätt. 

Nyfiken på de bästa modellerna för 2021? Nedan listas årets topp 4 bästa SUV-bilar – samtliga tillgängliga som laddhybrider samt med design, kvalitet och prestanda utöver det vanliga. 

Tokumeigakarinoaoshima, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Volvo XC60 Recharge Laddhybrid

Volvos omåttligt populära modell XC60 är sedan flera år tillbaka Sveriges mest sålda SUV-bil.

Hybridvarianten XC60 Recharge erbjuder en perfekt fusion av en medelstor SUV som är både kraftfull och smidig, och en modern miljöbil med grön laddhybriddrift. Årets modell är bland annat uppdaterad med en ännu vassare design och ett helt nytt underhållnings- och informationssystem från Google. Räckvidden uppgår till hela 53 km på en enda laddning och med den kraftfulla fyrhjulsdriften tar du dig fram smidigt i såväl stadsmiljö som terräng. 

Volvo XC60 Recharge Laddhybrid är svensk bilkvalitet när den är som allra bäst.

Kia Sorento 

Nya Kia Sorento är utan tvekan en av årets främsta uppstickare bland stadsjeepar och förmodligen den modell som blir Volvo XC60’s största konkurrent framöver. Här får du extremt mycket bil för pengarna. 

Kia Sorento är en av de större stadsjeeparna på marknaden just nu – med hela sju säten och ett generöst bagageutrymme. Bilen är bland annat utrustad med fyrhjulsdrift, smarta paddelväxlar, ett toppmodernt navigationssystem och en kraftfull laddhybridmotor med en räckvidd på upp till 57 km per laddning. 

Kia Sorento är en perfekt SUV för dig som vill ha extra av allt – såväl utrymme som funktioner, prestanda och miljötänk. 

Toyota RAV4 Hybrid Synergy Drive

Toyotas RAV4 har liksom XC60 från Volvo länge varit en storsäljare bland stadsjeepar på den svenska marknaden. En trend som sannolikt kommer hålla i sig med 2021 års nya och uppdaterade modell.

RAV4 Hybrid Synergy Drive är en medelstor 5-sitsig SUV utrustad med fyrhjulsdrift, en tystgående elhybridmotor, Toyotas senaste infotainmentsystem samt en mängd smarta funktioner och finesser. Bilen har låg bränsleförbrukning (1 l/100 km vid blandad körning), gott om utrymme och är såväl bekväm som enkel och rolig att köra. 

VW Tiguan

Volkswagens uppdaterade version av den medelstora stadsjeepen Tiguan finns liksom övriga bilar på listan med både vanlig motor och som elhybrid. Bilen har en modern, snygg design och är såväl kraftfull som rolig och enkel att köra. Riktigt snygg interiör och ett infotainmentsystem som slår de flesta andra på fingrarna. Tiguan elhybrid har en räckvidd på 49 km för en laddning och låg förbrukning när den körs på bränsle. En mycket prisvärd SUV som känns både rejäl och kraftfull, men samtidigt smidig och elegant.