0 5 min 2 år

Formel 1-racing är en av de mest populära sportgrenarna i världen. Även om dess ursprung kan spåras tillbaka till motorsportens tidiga dagar var det inte förrän på 1950-talet som sporten verkligen blev ett globalt fenomen.

Men när Formel 1 slog igenom gjorde sporten detta med besked. Motorsportfans är lika galna i Formel 1 som online casino-fans är galna i https://galenibonuskoder.se/

Formel 1 – det globala fenomenet

I dag hålls Formel 1-tävlingar över hela världen, med team och förare från så olika länder som Australien, Brasilien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Ryssland och Storbritannien.

Sporten är också mycket populär bland fansen, som strömmar till tävlingarna i miljoner. Bara under 2017 fanns det uppskattningsvis 447 miljoner Formel 1-fans runt om i världen.

Bilarna är specialbyggda maskiner som är otroligt snabba och tekniskt avancerade, och förarna är några av de bästa i branschen.

Vad gör Formel 1-racing så populärt?

Det finns ett antal faktorer som har gjort Formel 1-racing så populärt genom åren. För det första är det en mycket spännande och snabb sport. Tävlingarna är ofta oförutsägbara, vilket håller fansen konstant intresserade.

För det andra har sporten en rik historia och tradition. Många av teamen och förarna har varit inblandade i Formel 1 i årtionden, och det finns några ikoniska ögonblick som har etsats in i idrottshistorien.

Några fakta om Formel 1

 • Formel 1-racing är en sport där specialdesignade bilar tävlar på specialbyggda banor.
 • Bilarna är ensitsiga, med öppna hjul och utrustade med kraftfulla motorer och aerodynamiska karosserier.
 • Själva tävlingarna hålls vanligtvis under en helg, med två träningspass på fredagen, följt av ytterligare ett träningspass och kval på lördagen. Huvudloppet äger rum på söndagen.
 • Ett typiskt Formel 1-race är cirka 305 km långt, även om detta kan variera beroende på banan. Monacos Grand Prix är ett av de mest kända loppen och är bara 260 km långt.
 • Bilarna kan nå hastigheter på upp till 350 km/h, vilket gör Formel 1 till en av de snabbaste sporterna i världen.

Grunderna i Formel 1-racing

 • Alla bilar måste följa de tekniska föreskrifter som fastställts av FIA, sportens styrande organ. Dessa regler omfattar allt från motorstorlek och vikt, till aerodynamik och säkerhetsfunktioner.
 • Teamen är också begränsade när det gäller hur mycket tester de får göra, både när det gäller tid på banan och användning av vindtunnlar och andra anläggningar. Detta för att hålla kostnaderna nere och för att jämna ut spelplanen mellan de större, rikare lagen och de mindre, fattigare.
 • Varje förare har rätt till två bilar under tävlingshelgen – en för att använda under kvalet och en för själva loppet. Om en förare skadar sin bil under kvalet, kan han starta loppet från depåbanan i sin reservbil.
 • Kvalificeringspasset används för att bestämma startordningen för loppet. Det består av tre delar där de långsammaste förarna slås ut efter varje del. Den sista delen av kvalet, som kallas Q3, bestämmer positionerna på de två första raderna i startfältet.
 • Själva loppet är vanligtvis cirka två timmar långt, men det kan vara kortare eller längre beroende på banan. Förarna gör depåstopp för att byta däck och tanka bränsle under loppet.
 • Den förare som först passerar mållinjen är den som vinner, och de andra förarna klassificeras efter var de slutar. De poäng som varje förare har fått under säsongen används för att avgöra världsmästerskapet.