0 4 min 3 år

När det kommer till racing finns det olika former av racing att hålla koll på. En variant är dragracing, som faktiskt också råkar vara en av mina favoritmotorsporter. Jag bara älskar när det går snabbt helt enkelt. Dragracing gäller inte enbart för bilar heller, utan det handlar även om bland annat motorcyklar, båtar och snöskotrar. 

Det är en sport som är fylld med adrenalin både för föraren, men även för publiken som kollar på tävlingen. Dragracing är en motorsport som alla kan testa på, och perfekt för nybörjare att testa på. Det är en sport som är älskad av många helt enkelt. 

I det här inlägget kommer jag diskutera vad dragracing är och hur du kan börja som nybörjare. 

Om dragracing

För att förklara det enkelt är dragracing en motorsport där man från stående start ska så fort som möjligt köra 201.168 meter som med andra ord är en ⅛ engelsk mil, eller ¼ engelsk mil vilket motsvarar 402,336 meter. Det är en sport som från början kommer från USA, men som idag är populär världen över. I Sverige finns det flera banor för dragracing och många olika turneringar att delta i. 

Banan för dragracing är rak och vinnaren är självklart den som kommer fram först och snabbast. Sporten är rätt populär i Sverige. Rekordet i Sverige för den snabbaste klassen vilket är Top Fuel Dragster ligger idag på 4,800 sek på den  ¼ engelska milen. Sluthastigheten för denna hamnade på 483 km/tim. 

Vem är dragracing för?

Det korta svaret är att dragracing är för alla, och något som nybörjare enkelt kan börja med. Idag finns det också juniorkurser för den som vill lära sig tidigt om dragracing. Det finns flera olika klasser av dragracing. Även junior dragracing. Det kan börjas med redan vid åtta års ålder med Jr Dragster, och för Jr. Dragbike är det en gräns på tio år. Jr Dragster går att tävla i tills det året föraren fyller 18 år. 

Åldersgränser för klasserna är följande:

  • Junior Dragster – 8 år
  • Junior Dragster Modified 8.90 – 10 år
  • Junior Dragster Modified 7.90 – 12 år
  • Junior 15 år – 15 år
  • Junior 16 år – 16 år
  • Junior 16 S – 16 år, efter speciella bestämmelser
  • Junior 16 SC – 16, efter speciella bestämmelser
  • Övriga klasser – 18 år gammal

Åldersgränsen för dragracing kan däremot variera från land till land. Dessa åldersgränser gäller i Sverige. 

Dragracing för nybörjare 

Att komma igång med dragracing i Sverige är idag rätt enkelt. Det första måste göra för att komma igång är att du går med i en motorsport klubb som är ansluten till SBF. Genom klubben kan du då få tillgång till olika kurser för att hjälpa dig att komma igång. Du måste också skaffa en licens för att börja köra, och vilken sorts licens som krävs beror bland annat på var och vad du ska köra. Det krävs inga förkunskaper för att gå kursen och för att få licensen för dragracing. Kursen består både av en praktisk del och en teoretisk del. Det finns också olika bilklasser som du kan tävla i beroende på ålder och kunskapsnivå.