0 5 min 3 år

Det finns få känslor som är lika härliga som den när man står inför en semester. Att ta ledigt med familjen eller kompisarna och åka på äventyr kan bli så roligt. Att ta sig iväg på en bilsemester helt själv är inte heller dåligt. Det kan tvärtom vara rätt befriande när man får strosa omkring i skogarna och bland bergen. Det vanligaste sättet att ta sig till dessa fantastiska vyer, avslappnande semestrarna och roliga kompisresorna är med bil. 

Det är inte konstigt att det är så populärt. Att resa med bil är praktiskt. Ska man t.ex. på camping med barnen så är det bra att ha en egen bil så man kan ta spontana kisspauser och utrusta bilen med tecknad film, chips och saft utan oron över vad främmande medresenärer kan tycka.

Många fördelar med att ta bilen

Med bil sätter man själv rytmen på resan och bästa av allt: väl framme har du redan ett fordon till förfogande så att du kan upptäcka nya platser. Detta uppskattar man vid utlandsresor. Man slipper hyra bil eller köpa dyra turistkort för buss och tåg. Det krångliga uppstår när man packar lite för ambitiöst. Att påbörja en resa där passagerarna sitter trångt bland prylar, filtar och väskor redan från början, låter inte lovande.

Men är resan lång eller ska du övernatta i det fria och behöver sovsäck och köksredskap, då behöver du bemästra konsten att ta med allt det du behöver utan att bilen spricker.

Så här gör du

Var realistisk och balanserad angående dina behov. Den största anledningen till överpackning är att man tar med en massa ”ifall-att” grejer. En stor procent av dessa “ifall-att” saker används inte ens. Ta med endast det du vet att du säkert kommer använda. Överväg till och med att använda färre ombyten kläder, mindre matlagningsredskap osv. Stort och tungt går in först. Storleken på bagageutrymmet i bakluckan kommer bestämma hur mycket du kan ta med. Har du inte många passagerare kan du eventuellt lägga någon resväska i baksätet, men annars är du begränsad till utrymmet i bakluckan.

Tänk dig att du spelar Tetris och lägg in de största resväskorna först. Detsamma gäller tunga lådor eller verktyg, låt dem ligga längst ner. Ovanpå kan du ställa resväskor och ryggsäckar som är både mindre och lättare. Småprylar, kuddar, sovsäckar/täcken eller liknande kan du pilla in vrår då de anpassar sig bättre efter utrymmet. Undvik att packa så högt att du skymmer synen i backspegeln, detta är riskabelt och ofta olagligt. Märker du att det finns grejer som skymmer sikten i backspegeln? Försök då att stuva undan dem på andra ställen i bilen. Handskfacket, fickorna bak på de främre stolarna och organisatörer som hängs från framsätena kan hålla en enorm mängd saker.

Sammanfattning 

Se till att packa lagom mycket och lägg det som är störst och tyngst längst ner i bakluckan. Resten får ligga ovanpå och i små utrymmen i bilen, så länge ingenting stör när du tittar i backspegeln. När allt är med och alla sitter bekvämt är du färdig för att åka på bilsemester. Trevlig resa!