0 5 min 3 år

Du kanske vet att det är viktigt att du har rätt däcktryck, men vet du varför det är så viktigt? Den absolut viktigaste orsaken till varför du bör se till att ha rätt däcktryck är att det förbättrar greppet när du kör och det underlättar även styrningen. Det kan alltså orsaka olyckor om du inte håller ordentligt koll på ditt däcktryck. Anledningen till detta är att sämre grepp kan innebära en längre bromssträcka, och alla vet vi att en kortare bromssträcka kan vara skillnaden mellan liv och död. 

Något annat att tänka på är att din bränsleförbrukning kommer att öka om det inte är rätt däcktryck. Så det är inte bara farligt, det är även dyrt för dig att köra runt med ett för lågt däcktryck. 

Kontrollera ditt däcktryck ofta 

Det finns faktiskt två olika däcktryck som du bör hålla koll på. Både när bilen är normalt lastad och när den är fullastad. Att kolla ditt däcktryck är något som du enkelt kan göra själv. Du kan kontrollera detta med hjälp av en tryckmätare. Antingen kan du investera i en själv, eller låna på en bensinmack. Gör alltid kontrollen på svala däck. För att göra kontrollen skruvar du av ventilkåpan och placerar mätaren över ventilen. Du kan sedan kolla vad trycket är på mätaren. Jämför då detta nummer med rekommenderat antal bar eller psi som finns för din bil och däckstorlek. Många gånger hittar du den informationen i dörrsidan på förarsidan eller i instruktionsboken. Behöver du mer luft kan du fylla på på en bensinmack, alternativt införskaffa en egen luftkompressor eller besöka en verkstad. 

Du bör kontrollera dina däck minst en gång i månaden, men gärna varje dag om du har möjlighet. Om du inte känner dig trygg med att göra det själv kan du alltid vända dig till en verkstad.

Lufttrycket kan påverkas av temperaturen 

Något annat som kan påverka ditt däcktrycket är temperaturen. Därför är det viktigt vart däcktrycket kontrolleras. Om kontrollen görs inomhus kommer det att bli för lågt när det är en lägre utomhustemperatur. Som jag tidigare nämnde ska lufttrycket alltid mätas på kalla däck. Så gör det inte direkt efter att du har kört eller en varm dag när däcken har varit i solen hela dagen. Då blir det fel. 

Längre livslängd för dina däck med rätt däcktryck

En annan aspekt av att ha rätt däcktryck är för att dina däck ska ha en längre livslängd. Detta är något som både är bättre för din plånbok, men även för miljön.

Däck är inte billigt, därför är rätt däcktryck och underhåll väldigt viktigt. Men det är heller inte bra för miljön. Om alla skulle köra med däck som har rätt tryck hade det minskat på växthusgaserna. Om du har 30 % för lite lufttryck kan livslängden för däcket halveras. 

Ta hand om dina däck – för din och andras skull

Att kontrollera ditt däcktryck är enkelt, så gör det. Jag fixar det själv på min bil minst en gång i månaden, men ibland ännu oftare. Det är inte enbart en skyldighet mot dig själv och din bil, utan även gentemot andra förare. Att ha fel däcktryck kan leda till olyckor, vilket vi självklart vill undvika i trafiken. Som bilägare har vi ett stort ansvar att se till att vi är säkra förare.