0 4 min 3 år

Visst låter det spännande och lockande att köra på en riktig tävlingsbana? Du är nog inte ensam om att drömma om att susa fram som en tävlingsförare på en rallybana. Trycka foten på gasen och accelerera på raksträckorna och sladda i kurvorna så gruset sprutar. Se till att du får testa tävlingsbanan tillsammans med instruktör.

Boka en rallyupplevelse

Vad bör man tänka på då, om man aldrig har kört på en tävlingsbana, men får chansen? Först och främst gäller det att boka in sig på en godkänd bana. Det finns upplevelsepaket för privatförare som inte testat rallybana tidigare. Till exempel kan du boka via liveit.se, där du får köra med en instruktör i en riktig rallybil. Upplevelsen avslutas med att du får åka med en rallyförare i tävlingstempo. Först får du en teoretisk genomgång av regler, att välja spår, tekniker för att bromsa och accelerera. Dessutom och inte minst viktigt, en genomgång av säkerheten. Det du får lära dig är hur du ställer bilen när du får en riktig sladd, och kontrollerar sladden bara med gasen. Du får öva på hur du tar kurvor med retursladd. Allt detta får du träna på, på banan. Räkna med att du kommer att känna adrenalinpåslag, och köra in i depån ganska så skakig och svettig. 

Även om du är van bilförare, har kört länge och tycker att du behärskar bilkörning, bör du ha respekt och vara ödmjuk inför turen på rallybanan. Det är lätt att förivra sig efter ett par varv, och tro att man behärskar situationen. Sätt alltid säkerheten främst, att köra rally är inget man lär sig på en eftermiddag. Det finns många fallgropar och små marginaler i rallysporten, en lite för hård tryckning på gaspedalen i en kurva, och du kan tappa kontrollen helt. 

Krav på dig som förare

Grundläggande krav på dig som förare är självklart körkort och nykterhet. Andra krav kan vara maxlängd och maxvikt på förare. Till exempel är maxländen 1,90 m. och maxvikten 115 kg. hos liveit.se. Olika typer av bilar förekommer och en del arrangörer kan ha andra krav. Hos en del kan man också gå vidare till steg 2 efter att man genomfört steg 1 hos samma arrangör. Vilket innebär att man få köra andra slags bilar.

Avsluta med att uppleva en tur i tävlingstempo

När du fått känna på hur det är att manövrera rallybilen på banan, är fylld av nyvunnet självförtroende och helt slut av anspänningen, kan du åka en tur i tävlingsfart med en erfaren rallyförare. Det är pedagogiskt av arrangörerna att man tar den turen efter den egna körningen. Risken är annars att man alldeles för tidigt själv vill prova på att köra som en tävlingsförare.