0 5 min 3 år

Att campa är en storfavorit för många, och att campa med bilen är ett mycket billigare alternativ än att boka boende. Det finns några olika sätt du kan campa med din bil. Du kan både sova i bilen, men även ta med dig ett tält och sätta upp detta. Om du ska tälta är det viktigt att du hittar bra ställen att sätta upp ditt tält på. 

Jag har själv gjort många campingresor tillsammans med min bil. Både resor där jag faktiskt har sovit i min bil igenom hela Europa, men även turer då jag har haft med mig ett tält och kört från ställe till ställe. Du kan självklart campa på andra sätt också. Ett bekvämare sätt för många kan vara att dra en husvagn efter bilen. Men för mig finns det inget bättre än att campa antingen i min bil eller med ett tält. 

Här är mina 5 bästa tips för att campa med bilen. 

Packa madrass och sängkläder

För dig som vill campa i bilen är det bästa alternativet att fälla ner dina säten och lägga ut en madrass. För att detta ska fungera måste du dock ha en bil som är stor nog för detta. Du vill kunna få en god nattsömn, speciellt när du ska fortsätta köra dagen efter.

Ta också med dig en sovsäck om du ska sova i ett tält. 

Ta med ficklampa

Ha alltid med dig en ficklampa, samt några extra batterier. Det finns många tillfällen då en ficklampa är en räddare i nöden. Kanske är det inte upplyst där du campar. Behöver du gå och kissa under natten? Då kanske du hör ett ljud och kan inte se vad det är. Då kommer en ficklampa vara en räddare i nöden. 

Tänk på säkerheten 

Säkerheten är alltid viktig när man ska campa. Det kanske kan vara frestande att parkera var som helst för att sova under natten, men tyvärr är det mycket som kan bli fel. Var alltid noggrann med att låsa din bil ordentligt. Något annat att tänka på är brandrisken. Att ha med sig en liten brandsläckare i bilen är rekommenderat. Du måste dessutom alltid vara noga med att släcka brasan efter dig om du gör upp en eld. 

Planera din resa i förväg 

Du kan inte stanna var som helst och campa. Därför är det viktigt att du planerar din resa i förväg. På det sättet kan du planera var du ska stanna. Du behöver fortfarande inte följa en direkt tidsplan heller, utan istället handlar det om att veta var du kan och ska stanna. I Sverige är det enklare tack vare att det finns Allemansrätten. Dock finns det ställen du ändå inte kan campa på, och som heller inte är säkra att campa på. 

Inskaffa stormkök

Att äta under din campingresa är såklart en nödvändighet. Den bästa investeringen är då ett stormkök. Investera i ett bra stormkök redan från början. Många stormkök kan hantera alla olika väder, vilket är viktigt speciellt med det svenska vädret. Du vill att vattnet ska värmas snabbt också. Att campa utan ett stormkök är inget jag rekommenderar. 

En sista tanke 

Det finns mycket att tänka på när det kommer till att campa med din bil, och detta var enbart mina fem bästa tips. Som scouterna säger är det viktigt att vara förberedd. Det gäller både dig och bilen. Se till att bilen har rätt däcktryck, är säker och att du har tillräckligt med bensin.