0 5 min 3 år

Har du bestämt dig för en bilsemester i år? Ett roligt och smart beslut måste jag säga. Att ta bilen under semestern ger dig maximalt med frihet och flexibilitet. Det kräver lite av dig om du är den som ska stå för själva körandet, men om du är van så är det inte några problem.

Beroende på om du planerar att hålla dig inom landets gränser eller om du tänker dig något vidare vyer ser situationen olika ut. Du behöver oavsett fundera över vart du vill åka och hur du vill ordna boende. I Sverige räcker det långt med att komma ihåg att ta med körkort och betalningsmedel. Utanför landets gränser krävs det lite till. Överallt och alltid krävs en viss planering.

Var ska vi bo och vilket sorts boende är vi intresserade av?

Det går naturligtvis att låta slumpen eller dagens aktuella humör avgöra vart du åker och vad du vill se och var du tänker bo. Slump har helt avgjort sin egen charm. Samtidigt kan du råka ut för att missa roliga och intressanta ställen och du kan också råka ut för en övernattning i bilen som är lite mer äventyrlig än du egentligen önskar.

Priset skiljer sig oerhört från ett boende till ett annat. Tänker du dig hotellboende krävs en mycket större kassa än om du exempelvis är medlem i Svenska Turistföreningen och bokar sovplats på vandrarhem. Omväxling förnöjer och du kanske vill prova bådadera? I många europeiska länder är boende dessutom billigare än här i Sverige. Du kommer till exempel att finna Storbritannien nerlusat med B&Bs – oftast trevliga och med god standard. Det är också mycket enkelt att boka på plats hos den lokala turistbyrån.

Anpassningar av bil och dokument

Beroende på vilket land du väljer att köra bil i kan det finnas bestämmelser och regler som skiljer sig från de svenska. Exempel på skillnader kan vara typ av utrustning som du förväntas ha med dig i bilen. Du bör alltid ta och slå upp vad som gäller för de länder du planerar att köra igenom.

I Frankrike ska du ha engångsmätare för alkohol som finns att köpa på många ställen. I Tyskland ska du förutom varningstriangel ta med reflexväst och första-hjälpenväska. Det är alltid att rekommendera att ta med försäkringsbrev och registreringsbevis. S-märke på bilen är även det obligatoriskt.

Allmänna tips för resor

Kontrollera din mobil. Vad kostar det att använda telefonen i olika länder? Hur ser standarden ut vad gäller eluttag? Fotokopior på ditt pass och andra viktiga dokument har räddat många bilresor de också.

Tänker du vara på resande fot ett tag och vara lite mer självständig och laga egen mat? Då har du kanske planer på att medföra en gasoltub? Då behöver du kontrollera anslutningar och standarder och hur reglerna ser ut för att transportera brännbara ämnen.

Du kanske inte kan fylla eller byta din gasolflaska utomlands eftersom helt olika standarder gäller. Du kan alltså bli tvungen att helt enkelt köpa nytt. I Sverige fungerar sådant utan problem.

En bilresa är ett äventyr. Med rätt planering blir den ett fint minne och en rolig upplevelse.