0 5 min 3 år

Det finns många guider, tips och recensioner angående roliga prylar för bilen. Du kan såklart hitta artiklar om bluetooth set, usb-laddare eller till och med 12 volts kaffebryggare. Tekniken har medfört många fantastiska saker; till exempel kan vi sitta hemma och njuta av att spela online med Maria Casino Bonus när vi vill. I den här artikeln tänkte jag dock ta upp ett par lite mer originella prylar som du kanske inte sett innan. Vissa grejer tänker man inte på helt enkelt. Biltema i all ära, men det finns roliga saker än växelspaksknoppar och defrosters. Så låt oss se vad vi kan hitta för något som ni inte sett rekommenderas tidigare.

Riktigt wifi

Visst funkar mobilen allt som oftast för det man behöver. Men kör man för långt från masterna så försvinner 4G-täckningen rätt fort. Har man barn som vill bli underhållna i baksätet med Netflix eller dåligt med täckning vid sommarstugan så räcker mobilen inte till.

Lösningen är att skaffa en riktig router för mobilt internet och gärna en extern antenn för montering på bilen. Jag har använt mig av en Teltonika RUT-955 i bilen länge. Storleken är något större än de mobila ”hotspots” som finns, men tillräckligt liten för att kunna monteras undanskymt i bilen. Nackdelen med vanliga mobila hotspots är att de är rätt klena om man vill få bra internet till flera enheter.

Modellen är avsedd för proffsbruk i exempelvis firmabilen som behöver vara uppkopplad utan problem. Priset är dock på konsumentnivå, runt 2000 kronor. Man får även dubbla platser för simkorten. Tar det ena slut eller inte har täckning kan den automatiskt koppla över till det andra simkortet och vice versa. 

Eftersom den klarar varierande spänning från 5 till 30 volt så kan man koppla in den i bilen utan problem. Det finns tillbehör för att koppla in i cigarettuttaget, men jag skarvade bara medföljande kabel och kopplade direkt till en säkring. Om man behöver internet när bilen inte är igång så kan det vara bra att se över bilbatteriets kapacitet eller koppla in en billig solcellspanel. Strömförbrukningen är liten, men man vill ju helst undvika att ta slut på startbatteriet.

OBD utan strul

Har du mekat eller optimerat bilar på något sätt tidigare så har du ofta haft behovet av en en OBD-dator. Något som tidigare varit väldigt dyrt att införskaffa själv och som ofta är märkesspecifikt, finns numera som billiga varianter för att släcka service och varningslampor efter det att man själv fixat med bilen. 

Men den modellen jag använder är något mer speciell – KIWI 3 av företaget PLX. Här kommer man åt allt från bilens system genom en fast installation av enheten i bilens OBD-port. Sedan kopplar man upp den till sin mobil. Kontakten är standard på alla modeller från slutet av 90-talet och framåt för nästan alla bilmodeller.

Det finns en uppsjö av olika appar som klarar väldigt mycket mer än att släcka servicelampan. Man kan optimera motorn på alla tänkbara sätt och övervaka förbrukning och körning. Felsökning blir så mycket enklare när man har samma information som en märkesverkstad hade haft. För rallyt så kan du få dataloggning på riktigt hög nivå och verkligen se alla detaljer för att förbättra dina varvtider. Prislappen är överkomlig, då den kostar dryga 1000 kronor. Kostnader för vissa appar tillkommer dock.