0 5 min 3 år

Ibland är långfärd med bil ett rent nöje. Då menar vi rent bokstavligen. Avsikten med resan är semester eller relaterat. Målet kanske är förutbestämt eller så är det en spontan semester utan specifikt resmål. Det finns tidsramar att förhålla sig till, men de är hyfsat flexibla och det finns få så kallade “måsten”. Syftet är enbart att ha trevligt.

En annan gång finns både tider att passa och bestämda mål. Varje dag behöver innehålla sin beskärda del av mil och du förmodas befinna dig i den ena eller andra staden vid olika tillfällen. Detta behöver absolut inte betyda att du inte har roligt medan du kör. 

Är man ännu inte professionell långkörare, eller något ringrostig, så kan det dock vara värt att tänka på en del viktiga saker. 

Utrustning i bilen

Om du utgår från att allt kan hända blir din långresa enklare. Börja med din egen bil. Vissa saker går sönder enklare och oftare än andra. Se till att vara beredd för lite av varje. Reservdäck och utrustning för att byta däck är en given sak att kontrollera. Det är trist att behöva hoppas på att någon annan kan hjälpa till. Har du försäkring som innefattar bärgning? Ta med telefonnummer för den tjänsten. Extra lampor och liknande är sällan nödvändigt att ta med däremot. I stort sett varenda bensinmack har sådana till försäljning. Har du inte en extremt ovanlig bilmodell kan du hitta lampor där. Spolarvätska har du förstås med, samt en reservdunk med bensin.

Utrustning till föraren

Om du utgår från att du alltid är törstig, hungrig och behöver gå på toaletten är du säker. Ett sexpack med bubbelvatten gör att du håller uppe dina vätskenivåer och mår bra. Ett urval av dina favoritsnacks samt en liten kylväska med frukt och mackor tar hand om den akuta hungern.

Toaletter kan vara knepigare att ta med. En toalettrulle och en förpackning med våtservetter kan delvis ersätta en dylik. Passa på när du tankar, det är regel snarare än undantag att där finns faciliteter att använda. Näsdukar och en tröja extra eller så brukar också vara populärt och uppskattat.

Allmänna råd och regler

Först och främst har du mindre bråttom än du kanske tror. Nej, du kommer inte fram speciellt mycket fortare om du ständigt kör 20 km över fartgränsen. Kanske 30 sekunder, och är det verkligen så viktigt? Är det värt att riskera liv – ditt eget och andras – för? Eller körkortet och reskassan? Du har också gott om tid att köra om den söliga föraren framför dig då det faktiskt är lagligt och dessutom fri sikt. Att tränga ut bilar på båda väghalvorna är varken schysst eller trafiksäkert. 

Det är viktigare än du kanske tror att stanna och ta rast. Du behöver ta det lugn en stund. Blunda en femton minuter på en trevlig rastplats eller ta en stor kopp kaffe eller annan god dryck på något café. Du kommer att vara gladare och köra bättre och säkrare efteråt. 

Syftet med resan är att komma fram och att sedan komma hem igen. Se därför till att du faktiskt gör det.